Směs tří druhů vlákniny pro správné zažívání
Prebiotic Complex je složen z psyllia, inulinu a jablečného pektinu. Tyto prebiotické vlákniny jsou prospěšné pro trávicí trakt, protože poskytují výživu pro zdraví prospěšné bakterie. Jedná se o vlákniny, které rychle působí, podporují správné trávení a zdraví celého trávicího systému a imunitního systému.
Tři typy vlákniny
Směs obsahuje inulin z modré agáve a psyllium. Jde o komplexní směs fruktooligosacharidů, které putují do střev a slouží tam jako zdroj živin pro zdraví prospěšné bakterie. Zdravý mikrobiom = dobré trávení. Prebiotická Vláknina má navíc schopnost natáhnout do sebe vodu, zvýšit tak svůj objem a tím podpořit pohyb střev, čímž také přispívá k jejich zdraví a správnému vyprazdňování a také k podpoře celkové imunity.
Součástí Prebiotic Complex je také pektin. Pektiny jsou skupinou polysacharidů nacházející se v ovoci. V prebiotic komplex jsme použili jablečný pektin. Jde o vlákninu, kterou obsahují slupky jablek, které se poté melou na jemný prášek. Je bohatý na rozpustnou vlákninu a díky celé směsi nejen, že podpoří pohyb střev, ale také udrží delší pocit nasycení. Je tak vhodná nejen do redukčního stravování, ale také při potížích jako je zácpa.
SCFA - mastné kyseliny s krátkým řetězcem
Když naše střevní bakterie rozkládají tyto typy vlákniny, produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem SCFA (short-chain fatty acids). Díky tomu vzniká symbiotický vztah mezi trávicím systémem a mikrobiomem našeho tlustého střeva.
SCFA jsou využívány buňkami tlustého střeva k:
- Energii
- Pomáhají v absorpci minerálů
- Napomáhají funkcím metabolismu.
- Podporují obnovu střevní sliznice
Studie ukázala, že zvýšený příjem vlákniny vede k výrazně vyšším hladinám mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA) ve střevě ve srovnání s kontrolní skupinou. Toto zvýšení SCFA má pozitivní vliv na zdraví střev a může přispět k lepší regulaci energetického metabolismu a zlepšení celkového zdraví střevního prostředí.
- Acetát je nejhojnější mastná kyselina s krátkým řetězcem, která vzniká fermentací vlákniny střevními bakteriemi a slouží jako klíčový zdroj energie pro buňky střevní sliznice a další orgány.
- Propionát se podílí na regulaci metabolismu glukózy a lipidů
- Butyrát je hlavním zdrojem energie pro buňky střevní sliznice (kolonocyty), podporuje zdraví střevní bariéry
Spolupráce mezi prebiotiky a probiotiky
Zdraví střev velmi úzce souvisí s dostatečným příjmem vlákniny, protože vláknina pozitivně ovlivňuje rozmanitost a zdraví mikrobiomu. Prebiotická vláknina (prebiotika) je výživou pro Váš mikrobiom. Probiotické bakterie (probiotika) jsou pak již samotné kmeny zdraví prospěšných bakterií. Prebiotika jsou tedy výživou pro naše vlastní probiotické bakterie, obyvatele našich střev, se kterými jsme si po milióny let evoluce vytvořili symbiotický vztah. To ony nám pomáhají správně zpracovávat živiny přijaté stravou a zároveň podporují správnou funkci našeho imunitního systému.
V lidském tlustém střevě je více než 100 bilionů bakterií a zatímco některé kmeny jsou pro naše zdraví prospěšné, jiné jsou méně žádoucí. Ty prospěšné potřebují ke svému spokojenému životu právě vlákninu. Pokud ji mají dostatek, prosperují, a dokáží vytlačit ty méně prospěšné.
Vyhněte se vláknině v kombinaci s doplňky stravy
Doporučujeme neužívat spolu s ostatními minerály, vitamíny ani léky. Vláknina působí velmi rychle a bere s sebou vše. Jiné doplňky stravy tak nemají čas dostatečně se vstřebat. Od užívání ostatních vitamínů a minerálů doporučujeme alespoň 2 hodinový odstup. Totéž platí u potravin, bohatých na vlákninu, jako jsou luštěniny, brukvovitá zelenina nebo semínka. Pokud se dosud ve vašem jídelníčku potraviny s obsahem vlákniny objevovaly pouze sporadicky, i navyknutí na její konzumaci, mohou provázet některé z potíží, jako je nadýmání nebo pocit plného žaludku. Tyto potíže by měly postupně odeznít.
Reference
1. He, J., Zhang, P., Shen, L., Niu, L., Tan, Y., Chen, L., Zhao, Y., Bai, L., Hao, X., Li, X., Zhang, S., & Zhu, L. (2020). Mastné kyseliny s krátkým řetězcem a jejich spojení se signálními cestami při zánětu, metabolismu glukózy a lipidů. International Journal of Molecular Sciences , 21.
Doporučené dávkování
- Smíchejte 6 g (1 lžičku) prášku s 50-100 ml vody nebo džusu.
- Lze jej také přimíchat do jogurt či smoothie.
- Při užívání přípravku dbejte na dostatečný pitný režim.
Aktivní látky
Velikost dávky: 6 g (1 lžička) Balení obsahuje 70 dávek. |
Množství v 1 dávce |
%RHP* |
Psyllium |
2,86 g |
** |
Inulin z agáve |
2,86 g |
** |
Pektin |
0,28 g |
** |
* % denní referenční hodnoty příjmu ** denní referenční hodnota příjmu není stanovena |
|
|
Složení
Psyllium, agáve inulin, jablečný pektin.
Upozornění
- Ukládejte mimo dosah dětí.
- Výrobek není určen pro děti, těhotné a kojící ženy.
- Nepřekračujte doporučené denní dávkování.
- Přípravek není určen jako náhrada pestré stravy.
- Dodržujte zdravý životní styl.
- Při užívání přípravku dbejte na dostatečný pitný režim.
- Skladujte při pokojové teplotě na suchém a tmavém místě.