Trpíte vy nebo někdo ve vašem okolí celiakií a chtěli byste o ní něco dozvědět? V tomto článku najdete základní informace o této nemoci, co se při ní jíst může, čemu se naopak vyhnout a na co si dát pozor.
Trpíte vy nebo někdo ve vašem okolí celiakií a chtěli byste o ní něco dozvědět? V tomto článku najdete základní informace o této nemoci, co se při ní jíst může, čemu se naopak vyhnout a na co si dát pozor.
Co je celiakie a jaké jsou její příznaky?
Celiakie je autoimunitní onemocnění, které postihuje asi 1 až 1,5 % populace. Při této nemoci imunitní systém jedince reaguje na lepek jako na škodlivou látku. Celiakie je buď vrozená – projeví se už v dětství, nebo získaná – může se projevit v jakémkoliv věku, většinou po nějaké stresové zátěži. Častěji tímto onemocněním trpí ženy.
Při celiakii dochází po požití lepku k poškození tenkého střeva, což vede ke snížené schopnosti vstřebávat živiny. To se projevuje různými příznaky a dlouhodobými zdravotními komplikacemi. Mezi nejčastější příznaky patří zažívací potíže, jako jsou průjmy, nadýmání a bolesti břicha, dále pak únava, ztráta hmotnosti, nedostatek energie a poruchy nálad.
Správná strava při celiakii
Jediným způsobem jak minimalizovat příznaky celiakie a předejít poškození tenkého střeva je striktní dodržování bezlepkové diety. Správná strava je pro jedince s celiakií klíčová. Minimalizuje riziko poškození střeva a pomáhá tak udržet fyzické i psychické zdraví.

Nevhodné potraviny
Těmto potravinám se celiaci musí zcela vyhnout a je třeba je nahradit jinými bezlepkovými variantami. Jsou to zejména:
- výrobky obsahující pšenici, špaldu, žito, ječmen a další obiloviny obsahující lepek
- krupice, kroupy
- běžné těstoviny
- produkty s pšeničným škrobem – některé uzeniny, cukrovinky a mléčné produkty
- seitan
- různá dochucovadla, např. sojová omáčka, bujóny, atd.
- kávoviny a sladové výrobky
Naštěstí je mnoho potravin přirozeně bezlepkových a navíc je v dnešní době v obchodech dostupná široká škála bezlepkových variant mnoha produktů.
Přirozeně bezlepkové potraviny:
Tyto potraviny jsou vhodné pro celiaky pouze bez jakýchkoliv přísad. Například brambory ani smetana neobsahují lepek, ale když je společně zapečete v misce vysypané klasickou strouhankou, je z nich rázem jídlo nevhodné pro celiaky. Pokud si nejste jistí, vždy zkontrolujte etiketu, u některých produktů totiž hrozí kontaminace při jejich balení. Jsou to např.:
- čerstvé i mražené ovoce a zelenina
- houby
- maso, ryby a mořské plody
- vejce
- luštěniny
- ořechy
- quinoa
- pohanka
- brambory
- rýže
- čerstvé mléko a některé mléčné výrobky
- některé uzeniny, obiloviny a mnoho dalších
Speciálně vyrobené bezlepkové potraviny
Na obalu je většinou pro snazší rozeznání přeškrtnutý klas nebo označení vhodné pro celiaky, gluten free apod. V obchodech je najdete ve speciálních odděleních a regálech. Jedná se např. o:
- pečivo
- cereálie a müsli
- mouky
- těstoviny
- různé omáčky, např kečup, hoisin a další
- cukrovinky, sušenky a mnoho dalšího
Na co si dát pozor
Pokud daný výrobek neznáte a nemáte ho vyzkoušený, vždy zkontrolujte etiketu. I nepatrné množství lepku může způsobit velké problémy. Opatrní buďte i doma v kuchyni, obzvlášť pokud ostatní členové domácnosti nedrží bezlepkovou dietu. Ideálně používejte nádobí jenom pro sebe a dbejte na čistotu při přípravě a manipulaci s potravinami. Informujte celé své okolí. I oni by měli vědět, že je potřeba s vaším jídlem nakládat se zvýšenou opatrností a neměli by problém zlehčovat.
Nechte si pravidelně kontrolovat krevní obraz. Lidé na bezlepkové dietě mají často nedostatek železa a vitamínů skupiny B. Jejich nedostatek můžete doplnit buď přirozenou cestou z potravy nebo pomocí suplementů, u nich ale opět pozor na složení.
Pokud si nejste čímkoli jistí, obraťte se na odborníky a výživové poradce. I přes omezení může být vaše strava zdravá a pestrá.